Nem folyik le, miért?

Aki már megtapasztalta az tudja, hogy mennyire bosszantó tud lenni ha dugulás keletkezik és nem folyik le a víz a mosogatóból, kádból, zuhanyzótálcából, vagy a WC-ből nem folyik le a víz. A keletkezett dugulást mielőbb meg kell szüntetni, nem csak a látvány és az esetleges szagok miatt, hanem azért is mert így a lakhatás alapkövetelményei hiányoznak. Amenyibben mégsem folyna le a víz, ne essünk egyből kétségbe, gondoljuk végig a dugulás esetleges okait, és a házilag kivitelezhető lehetséges megoldásokat.


Dugulások leggyakoribb okai


Konyhai dugulás

Leginkább a mosogatás közben az edényekről a lefolyóba kerülő zsiradék okozza a mosogató dugulását. A lefolyó rendszerben a mosogatólé lehűl és a zsír a lefolyócső falára tapadva egyre vastagabb réteget alkot amibe beleragadnak az kisebb-nagyobb szilárd ételmaradékok és máris eldugult a lefolyó. Sokszor a kávéfőzőből a mosogatóba ürített zacc is okozója lehet a szifon eldugulásának. Az apróbb ételdarabokat is inkább vegyük ki a lefolyónyílásból, ne tuszkoljuk le, mert ezek lerakódnak a szifonban dugulást okozva.
Érdemes a mosogatóba időnként kevés mosószert, és bő forró vizet önteni, ami segít feloldani a csőfalra tapadt zsiradékot.
Fürdőszobai dugulás

A fürdőszonbákban előforduló dugulások leggyakoribb oka a haj és szőr, mely bár nem nagy terjedelmű, viszont könnyen összetapadnak, így torlaszolva el a lefolyó víz útját. Azok a gyerekfürdető krémek, krémszappanok, melyek kímélik a bőrt, nem kímélik a lefolyónkat. Ott lehülve, a csőfalra tapdva sok bosszúságnak forrásai tudnak lenni. Ennek megelőzése a több víz és kevesebb tisztálkodó-szer használata, valamint az időnként bő forróvizes átölítés.
A haj és szőrszálak is összegyűlve nehezítik a víz szabad elfolyását, majd összetapadva duguláshoz vezetnek.


WC dugulás

A legbosszantóbb a WC eldugulása, aminek egyik oka lehet a túl kevés öblítővíz használata. Sűrűn előforduló ok az idegen tárgyak és anyagok WC-be való beledobálása, mint például: textil darab, vécépapír tekercse, tampon, tea filter, nylon zacskók, valamint a "véletlenül" belekerült apróbb gyerek játékok.
Gyakran okoz problémát, ha az ételmaradékot a WC-be öntjük, mert a zsiradékok a hideg vízbben és zsíroldó szerek hiányában könnyen képeznek nehezen eltávolítható lerakódásokat a csőfalon, így folyamatosan szűkítve a cső belső átmérőjét. Innen már egyenes az út a dugulásig.Vegyi anyagok

A háztartásunkban használt vegyszerek, tisztítószerek mindegyike igy vagy úgy, de végül a lefolyóba kerül és ez sok esetben hozzájárul a későbbi dugulások kialakulásához. Ezek a vegyi anyagok gyakran hígítatlanul, nagy koncentrációban kerülnek a lefolyókba, ahol hosszabb-rövidebb idő alatt lerakódásokat képeznek.