Dugulás elhárítás házilag


Nem kell azonnal kétségbe esni, ha nem folyik le a víz a mellékhelyiségben vagy a kádban: először vess be néhány jól ismert házi praktikát, melyek sok esetben segítettek már.


Mosogató dugulásának elhárítása


Háztartásokban a leggyakoribb problémát a mosogató duglulása szokta okozni. A dugulás elhárítás első lépéseként vizsgáljuk meg a lefolyó és a szifon átjárhatóságát, tisztaságát. Szedjük szét a szifont, és alaposan tisztítsuk ki ( a szifon szétszerelése közben jegyezzük meg, hogy mi hogy állt, és úgy is szereljük össze!) majd szereljük össze gondosan ügyelve a tömítések meglétére.

Amennyiben a dugulás ezek után is megmaradt az alábbi háztartásban előforduló anyagok segítségével próbáljuk meg a dugulást elhárítani:

Öntsünk egy-másfél liter kólát a lefolyóba, majd várjunk. (a kólában lévő foszforsav megteszi a dolgát)

Bórax és forró víz (a bórax irritálhatja a bőrt és a szemet, ezért fokozottan ügyelnünk kell használatára). Fogjon egy nagyobb tölcsért, helyezze mélyen a lefolyóba, és öntsön bele óvatosan fél pohár bóraxot, majd egy liter forrásban lévő vizet. Ezután hagyja negyed órát dolgozni a keveréket, majd öblítse le forró vízzel.

A szódabikarbóna nemcsak vízkő ellen és a ruhák fehérítésére jó, a lefolyócsövek karbantartásában és kisebb dugulásoknál is segít. Ebből a filléres szerből öt evőkanálnyit tegyünk forrásban lévő vízbe, majd a keveréket öntsük a lefolyóba.

A szódabikarbóna hatékonyságát ecettel is növelhetjük, és így a dugulással járó kellemetlen szagokat az ecet még közömbösíti is. Tölcséren keresztül öntsünk a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, és erre öntsünk egy pohárnyi ecetet. Az ecet hatására a szódabikarbóna habzani kezd, majd ha a hab csökken, öblítsük le a lefolyót forró vízzel.

A trisó is hasznosnak bizonyul a lefolyó tisztításnál. Öntsük a lefolyóba, hagyjuk ott egész éjjel állni majd reggel öblítsük le forró vízzel.


Csőgőrény:
A barkácsboltokban kapható lefolyó tisztító csögörénnyel akkor lehetünk sikeresek, ha a dugulás közel van a lefolyóhoz. Arra vigyázzunk, hogy ha egy távolabbi szakaszon, nagyobb átmérőjű csőbe érünk a vékony és nem túl erős spirállal, akkor előfordulhat, hogy a sprál megcsavarodik és a keletkező huroktól már nem tudja visszahúzni és beleszakad. Így a beletört darab újabb komplikáció forrása lesz.


Ilyenkor már csak szakember tud segíteni. Egy profi géppel, erős spirállal és egy úgynevezett visszaszedő fejjel tudjuk kiszedni a csőben rekedt szilárd tárgyakat.


WC dugulásának elhárítása


Pumpa:

A WC dugulás klasszikus, mindenki által jól ismert eszköze a WC pumpa. Helyes használatát azonban nem mindenki ismeri!

Engedjük majdnem tele a WC csészét vízzel majd a pumpa hirtelen fel-le húzásával vákumot és nyomást felváltva próbáljunk kelteni, mint csak lefelé nyomkodva tovább "tömöríteni" a beszorult anyagot.
Amennyiben nem járunk sikerrel a pumpálással akkor valószínű, hogy valami szilárd tárgy kerülhetett a lefolyóba - tampon, intim betét, esetleg valami szílárd idegen test - a probléma megoldását bízzuk inkább a duguláselhárító szakemberre.

Savazás:

A lefolyó tisztítására sósav a legrégebb óta használt módszer, ami kifejezetten hatékony, bár néha káros is tud lenni. A sósav ugyan képes feloldani a szerves anyagok okozta dugulást, ám sokan nem tudják, hogy a sav nemcsak a lerakódást marja szét, hanem a csövek falában is kárt tehet, főleg az öregebb csövezetékek esetében.
Minden maró (savas, lúgos ) anyaggal történő házi duguláselhárításnál viseljünk gumikesztyűt és szellőztessünk !

Bolti lefolyótisztítók:

A bolti lefolyó tisztítószert (márkát itt most nem említünk, mindenki másra esküszik) öntsünk egy éjszakára a mosogatóba, majd hagyjuk állni reggelig, ezután bőséges forró vízzel öblítsük le, és reméljük, hogy a dugulás megszűnik. Soha ne keverjük a vegyszereket, mert mérgezőek lehetnek!

Ha már a dugulás kialakult, és nem segítenek a házi praktikák, vagy biztos és gyors megoldást szeretne: hívjon szakembert!

Tel: +36 20 561 1039